Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Bariková vína
Pavelicová, Kristýna
Diplomová práce s tématem Bariková vína se v teoretické části zabývá technologií výroby červeného vína od sklizně hroznů po školení vína. Následuje zrání vína ve speciálních sudech typu barrique, jejichž chemické složení je popsání stejně tak, jako jeho vliv na kvalitu vína. Dále práce popisuje chemické složení vína a biologicky aktivní látky v barikových vínech. Poslední kapitola teoretické části pojednává o metodách v analýze polyfenolických sloučenin. V praktické části je práce zaměřena na identifikaci polyfenolických sloučenin v barikových vínech ze sedmi vzorků vín a na sledování jejich změn v obsahu během extrakce dubových chipsů v etanolu. K detekci byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v tandemu s hmotnostním spektrometrem.
Možnosti výroby přípravků nahrazujících sudy typu barique
Rada, Petr
Dnešní doba, která se vyznačuje velmi výrazným tlakem na snížení cen, nutí producenty vína hledat nové technologické postupy, které by jim umožnily nabízet levnější víno, ale zároveň nesnižovat jeho kvalitu. Mechanizační novinky umožňující ekonomičtější práce ve vinici a ve vinařství jsou již dnes absolutní samozřejmostí, a proto se vinaři snaží hledat úspory i v dalších technologických krocích. Jednou z oblastí, která se v posledních letech otevírá, je oblast alternativního zrání vína za použití substitutů zrání jako jsou dubové chipsy, hole či použití dubového prachu. Všechny tyto alternativní metody zrání vína otevírají širokou paletu možností, kdy vinař může volit z nabídky různých variant tvarově odlišných substitutů geograficky odlišných druhů dřeva, různého druhu toastování či délky kontaktu substitutů s vínem. Tato práce se tématem využívání substitutů zabývá, a v praktické části řeší použití těchto prostředků v praxi. Na toto téma dnes vzniká velké množství studií a pokusů a je možné očekávat velmi bouřlivý rozvoj znalostí o této části vinařské technologie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.